Vastuullinen toiminta yrityksessä — mitä se on?

Vastuullisuus ja eettisyys ovat tärkeitä asioita. Ne eivät ole kaikin osin kovin helppoja eivätkä selviä. Asian yksinkertaistamiseksi voidaan ajatella, että kaikki lähtee yrityksen hyvistä käytännöistä. Me Campustalla olemme ajatelleet, että meillä käytännöt ovat mietittyjä ja harkittuja. Ja ovathan ne – mutta ne eivät enää riitä. Uusia asioita, joihin tulee kiinnittää huomiota entistä enemmän, nousee jatkuvasti esiin: ihmisoikeudet, turvallisemman tilan periaatteet, kaikki ilmaston muutokseen liittyvät haasteet ja tavoitteet, digitaalisuuden myötä muuttuneet tietoturva vaatimukset esimerkiksi koskien yksityisyyden suojaa jne. Kaikki nämä meidän tulisi kyetä siirtämään myös palveluidemme toteutukseen esimerkiksi kiinteistöhuoltoon, siivous– ja muuttopalveluihin.

Useimmiten vastuullisuus jaetaan kolmeen osaan:

  • Ympäristövastuullisuus: Tämä tarkoittaa pyrkimystä vähentää toiminnan negatiivisia ympäristövaikutuksia. Se sisältää esimerkiksi energian ja luonnonvarojen säästämisen, kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen ja jätehuollon tehostamisen.
  • Sosiaalinen vastuullisuus: Tämä liittyy yritysten tai yksilöiden vaikutukseen yhteisöihin, työntekijöihin ja asiakkaisiin. Sosiaalisesti vastuullinen toiminta sisältää työntekijöiden oikeuksien kunnioittamisen, monimuotoisuuden edistämisen, turvallisten työolojen varmistamisen, reilujen työolosuhteiden tukemisen, ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja yhteisöjen tukemisen.
  • Taloudellinen vastuullisuus: Tämä viittaa taloudellisen menestyksen saavuttamiseen pitkällä aikavälillä, kun otetaan huomioon yrityksen tai yksilön toiminnan vaikutukset talouteen laajemmin.

Suomalaisen työn liiton vastuullisuuskyselyn (STL 2022) mukaan kolme tärkeintä konkreettista vastuullisuustekoa, joita yli 50 henkilöä työllistävät yritykset, olivat tehneet:

  • työtyytyväisyyden mittaaminen ja sen kehittäminen
  • tavoite kotimaisuusasteelle
  • suunnitelma kilpailukyvyn ylläpitämiseksi

Tärkeimpinä vastuullisuustekoina nähtiin myös vastuullisuusohjelman teko ja tavoitteiden asetanta sekä eettisen ohjeistuksen teko toiminnalle ja työntekijöille.

STL:n jäsenkyselyyn vastanneista yli 50 henkeä työllistävistä yrityksistä suurin osa ei ole integroinut vastuullisuustavoitteita johtamis- ja palkitsemisjärjestelmiin. Todennäköisesti siksi, että asioista on haastavaa muodostaa selkeitä kirjattavia ohjeita siten, että niihin voidaan aidosti sitoutua. Yli 50 hengen yrityksissä on myös paljon mukana vielä suhteellisen pieniä yrityksiä, joilla ei ole henkilöstöä näitä asioita hoitamassa.

Campustan uunituoreessa strategiassa vastuullisuus on nyt nostettu mukaan: ”Toimimme ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti vastuullisella tavalla”. Tämä on vain yksi kirjaus, mutta se tuo esiin tahtotilamme. Työ on vasta alussa, mutta paljon on silti myös tehty.

Ekologisuus on meillä vahvasti huomioitu jo aiemmin Ekokompassi ympäristöjärjestelmän käyttöönoton myötä.  Olemme asettaneet tavoitteet, joihin pyrimme ja joita vuosittain tarkastelemme uudelleen.

Myös sosiaalinen vastuu elää henkilöstön hyvinvoinnin huomioimisen kautta voimakkaasti. Henkilöstön hyvinvoinnin lähtökohtia ovat näkemyksemme mukaan avoin kommunikaatio, selkeät ja mielenkiintoiset toimenkuvat ja vastuut sekä hyvä esihenkilötyö. Me uskomme siihen, että perusasioiden tulee olla kunnossa. Olemme matala organisaatio, jossa kaikki asiat tehdään käytännönläheisesti ja siksi toimintatapammekin ovat toiminnassa testattuja ja mukana arjessa, eivät ainoastaan paperilla.

Viime vuosina olemme erityisesti kiinnittäneet huomiota yhdenvertaisuusasioihin liittyen osa-aikaisiin ja määräaikaisiin työntekijöihin sekä vuokratyöntekijöihin. Olemme oikaisseet käytäntöjämme, kun olemme siihen huomanneet tarvetta esimerkiksi työsuhde-etujen osalta.

Taloudellinen vastuu meillä on yhteiskunnallisen omistajamme Tampereen korkeakoulusäätiön myötä hyvin selkeä.

Perusrunko on siis kunnossa. Mutta siitä huolimatta tuntuu, että vastuullisuuteen liittyvä työ muuttuu jatkuvasti haastavammaksi. Ekologisuuden varmistaminen vaatii huomattavasti taustatyötä. Esimerkiksi ei voi vain ostaa kompensaatioita selvittämättä niiden todellista vaikuttavuutta. Voiko edes erilaisiin ympäristöystävällisyyttä ilmaiseviin tuotemerkkeihin tai brändeihin luottaa? Eettisesti oikeiden ratkaisujen teko vaatii paljon pohdintaa. Yritystoiminnassa nämä kysymykset voivat nousta ainakin kahdesta eri lähtökohdasta: kilpailukyky ja tuloksenteko tai aito vastuunkanto. Todennäköisesti yrityksissä useimmiten näiden välillä etsitään tasapainoa, joka sopii yrityksen eettisiin arvoihin.

Me Campustalla olemme nostaneet vastuullisuuden sille paikalle, minne se kuuluu: strategiaan. Tiedostamme vastuumme niin henkilöstöä kuin asiakkaitammekin kohtaan, unohtamatta yhteiskunnallista vastuuta.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Muita artikkeleita