Vastuullisuus on ympäristöstä ja ihmisistä huolehtimista. Näin se näkyy siivouspalveluissa!

Vastuullisuus ohjaa koko Campustan toimintaa, ja kestävän kehityksen periaatteet ovat käytössä luonnollisesti myös siivouspalveluissamme. Siivouspalvelut ovatkin eturintamassa, kun rakennetaan ekologisempia toimintatapoja. Esimerkiksi oikeilla siivousmenetelmillä rakennuksen elinkaari pitenee, korjaustarpeet vähenevät eikä ympäristö rasitu – ihmisten terveydestä puhumattakaan. Mutta kuinka vastuullisuus konkreettisesti näkyy siivouspalveluidemme arjessa? Siivouspalveluiden palveluesimies Kristiina Bifraden kertoo.

Yli kolme vuosikymmentä puhtausalalla toiminut siivouspalveluiden palveluesimies Kristiina Bifraden on ehtinyt uransa aikana nähdä paljon, myös alan toimintatapojen muutoksen. Kun vielä viitisen vuotta sitten ekologiset toimintatavat eivät olleet kovin monien huulilla, nykyään suurin osa ymmärtää vastuullisuuden merkityksen niin liiketoiminnassa kuin omassa arjessaan. Vastuullisuus onkin tullut jokaisen tietoisuuteen viime vuosina rytinällä.

– Myös monet asiakkaamme ovat heränneet ajattelemaan niin ympäristön kuin henkilöstönsä hyvinvointia. Vastuullisuudesta kysytään esimerkiksi tarjouspyynnöissä, ja iloksemme voimme tarjota kestävää puhtaanapitopalvelua, Bifraden kertoo.

– Vastuullisuutta ei voi vain liimata päälle, Bifraden muistuttaa. Aidosti vastuullista työtä rakennetaan koko toiminnan läpileikkaavilla periaatteilla sekä niin pienillä kuin isoilla valinnoilla.

Suuntana vastuullisuus niin resurssien käytössä kuin ihmisen ja ympäristön terveydessä

Konkreettisesti vastuullisuus näkyy siivouspalveluidemme arjessa niin jokapäiväisessä tekemisessä että osaamista lisäävinä koulutuksina. Nämä asiat otamme huomioon:

Puhdistusaineet

– Suosimme siivousaineina ympäristömerkittyjä tuotteita ja valitsemme ne aina, kun se on mahdollista. Pelkkä oikea tuote ei kuitenkaan riitä, vaan on tärkeää myös huolehtia sopivasta annostuksesta. Liiallinen pesuaineen käyttö on paitsi tuhlausta, se voi myös vaurioittaa puhdistettavia pintoja. Kun aine annostellaan valmistajan ohjeiden mukaisesti luonto ja rakennus kiittävät, Bifraden kertoo.

Puhdistusmenetelmät

– Toimenpiteitä on aina tarkasteltava kriittisesti ja tarvittaessa korvata niitä paremmilla, kestävämmillä vaihtoehdoilla. Esimerkiksi perinteinen lattioiden vahaus on vähentynyt merkittävästi, kun ekologisemmat timanttilaikat hoitavat kiillottamisen ilman vahausaineita. Vahauksesta luopumalla vältetään myös vahan ja sen poistamiseen käytettävät kemialliset aineet.

Veden käyttö

Vettä käytetään entistä ekologisemmin, ja veden käyttö kokonaiskulutuksessa onkin vähentynyt suuresti. Uudet tehokkaammat laitteet mahdollistavat, että käytetty vesimäärä tippuu murto-osaan entisestä.

– Esimerkiksi lattiamattojen pesu hoituu nykyään nopeammin ja vähemmällä vesimäärällä, kun kone säännöstelee veden, Bifraden valottaa.

Vastuullisuus näkyy käytetyissä laitteissa: kuvassa puhtauspalveluiden työntekijä puhdistaa ruokailusalia uudenaikaisella kahdella kädellä ohjattavalla laitteella, joka tekee työn mekaanisesti ilman suuria vesimääriä.
Uudet laitteet säästävät vettä ja pintoja. Näin ne ovat sekä luontoympäristölle että kiinteistöille hellempiä.

– Tämän ansiosta parinsadan neliön kokoinen alue puhdistuu nyt vain neljällä litralla ja on käyttökuiva jo tunnissa, kun ennen vastaavaan työhön hukkaantui litratolkulla enemmän vettä ja kuivuminen kesti päiviä. Toisinaan jopa rakenteet vettyivät, kun aiemmin vettä saatettiin käyttää niin, että lattiat lainehtivat ja vesi pääsi saumoista läpi.

Ympäristöosaava-testaus

– Työntekijämme suorittavat kolmen vuoden välein Ympäristöosaava-testin, jota varten heidän tulee hallita mm. vastuullisten hankintojen tekeminen, ympäristömerkinnät, ekologiset siivouskäytänteet sekä energiankulutuksen ja kierrätyksen lainalaisuudet.

Asiakkaan auttaminen ohjeistamalla

– Tilojen jokapäiväinen, vastuullinen kunnossapito on asiakkaan ja siivouspalvelun asiantuntijoiden yhteispeliä. Siksi koemme tärkeäksi, että ohjeistamme myös asiakkaitamme ekologisissa valinnoissa sekä kierrätyksessä.

Ympäristösertifikaatti Ekokompassi kestävän arjen suunnannäyttäjänä

Vastuullisuustyö ei lopu tähän, vaan etsimme jatkuvasti uusia, kestävämpiä käytänteitä arkeemme ja seuraamme aktiivisesti alan kehittymistä. Viimeisimpänä lähdimme hakemaan Ekokompassi-ympäristösertifikaattia, joka myönnetään Suomen Luonnonsuojeluliiton ympäristökartoituksen pohjalta oman ympäristöohjelman laatineille organisaatioille.

– Meille se tarkoittaa muun muassa sitä, että varmistamme muutoista ja korjauksista syntyvien jätteiden oikea sijoittelu ja lajittelu, suosimme hankinnoissamme ympäristömerkittyjä tuotteita, varmistamme käyttämiemme kemikaalien ympäristöystävällisyyden ja huolehdimme, että kaikki työntekijämme ovat saaneet tarpeellisen koulutuksen, Bifraden luettelee.

Bifraden on itse yksi avainhenkilöistä Campustan Ekokompassi-työryhmässä. Ryhmään kuuluvat myös aula- ja vahtimestaripalveluista vastaava Hannele Sainiola sekä kiinteistöhuollon päällikkö Pekka Ahonen.

– Myös alihankkijoittemme ympäristökriteerit nousevat entistä keskeisemmiksi, kun olemme valitsemassa palveluidemme tarvitsemia materiaaleja. On tärkeää, että vastuullisuus on läpinäkyvää paitsi omassa tekemisessämme, myös hankintaketjuissamme.

Lue lisää siivouspalveluistamme tai jätä tarjouspyyntö.
Seuraa meitä LinkedInissa, Facebookissa ja Instagramissa.
Tutustu avoimiin työpaikkoihimme ja hae!

Lue myös:

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Muita artikkeleita